9 november 2023

Stel je voor, niemand in je familie heeft ervaring in de techniek, en je hebt zelf geen technische opleiding gevolgd. Toch besluit je om de overstap te maken naar een technische carrière. Een beslissing die getuigt van moed en doorzettingsvermogen. Dit is het inspirerende verhaal van Kyra.

"Als kind associeerde ik techniek met vieze handen en als iets dat voornamelijk door mannen werd gedaan. Ik dacht altijd dat het niets voor mij was. Ik kom ook uit een dorp waar techniek niet echt werd gepromoot”, vertelt Kyra. "Uiteindelijk koos ik op school voor een studie in economie, cultuur en maatschappij. Achteraf gezien had ik daar spijt van, omdat mijn hart er niet lag."

Ondanks haar initiële studiekeuze, bleef Kyra van binnenuit geïnteresseerd in techniek. "Tijdens mijn schooljaren, als ik technieklessen had, vond ik dat eigenlijk heel interessant. Ik had ook altijd al een fascinatie voor natuur- en scheikunde."

Keerpunt
Het keerpunt kwam toen Kyra niet langer kon negeren dat haar interesse in techniek diep van binnen bleef bestaan. "Uiteindelijk heb ik besloten om voor een technische carrière te gaan, hoewel ik op dat moment nog twee linkerhanden had. Ik begon me te verdiepen door open dagen te bezoeken, met mensen te praten en rond te kijken. Ik wist ergens dat ik engineer wilde worden, maar na vier jaar een andere studie te hebben afgerond, voelde de overstap nogal groot. Daarom ben ik begonnen met een werk- en leertraject, en AAE was een van de bedrijven die op mijn pad kwam. Zo ben ik 10,5 jaar geleden begonnen bij AAE, als leerling-monteur."

"Mijn keuze voor techniek bleek de juiste te zijn, en ik deed het goed. Ik werkte vier dagen per week en volgde één dag per week studie. Ik vond het leuk; uiteindelijk heb ik mijn vijfjarige studie in slechts drie jaar afgerond. AAE gaf me de ruimte om werken en leren te combineren, maar bood ook de nodige ondersteuning. Binnen AAE nam iedereen de tijd om me te begeleiden, geen enkele vraag was te veel of te gek. Ik hoefde me nooit te schamen voor het stellen van vragen," zegt Kyra.

Kyra ging nog verder in haar ontwikkeling. "Uiteindelijk heb ik technische bedrijfskunde gestudeerd, en ook dit kon ik goed combineren met mijn werk bij AAE. Mijn afstudeeropdracht voerde ik uit voor AAE, en een deel van mijn advies werd daadwerkelijk geïmplementeerd. Dat gaf me een gevoel van waardering en voldoening, want je ziet dat je werk daadwerkelijk impact maakt."

Van alle markten thuis
In de afgelopen 10,5 jaar heeft Kyra zich onmisbaar gemaakt bij AAE en heeft ze bijna alle afdelingen doorlopen. "AAE heeft me de kans geboden om zowel verticaal als horizontaal te groeien. Vooral in het begin vond ik het waardevol dat ik de ruimte kreeg om van alles uit te proberen. De ene keer stond ik in de meetkamer, daarna was ik aan het draaien en frezen, en een paar weken later bouwde ik mee aan een elektrokast. Ik heb zelfs een tijdje op de afdeling Planning gewerkt, maar mijn hart lag toch in de cleanroom, dus daar ben ik naar teruggekeerd."

En Kyra's inzet is niet onopgemerkt gebleven. "Het behalen van mijn diploma's, vooral mijn diploma in mechatronica, was een bijzonder moment voor mij. Maar ook het winnen van de Ingenieur Noordhoff (junior) prijs is iets waar ik trots op terug kijk."

Ben je geïnspireerd door dit verhaal? Overweeg dan om bij AAE te komen werken. Bekijk onze vacatures en wie weet maak jij binnenkort ook impact in deze technische wereld.

Staat jouw ideale vacature er nu niet tussen?

Maak een jobalert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken